Conference

Arriba la tercera edició de la trobada "Europa en Blau" al Castell de CalongeCalonge acollirà el dissabte 1 de juliol la tercera edició de la trobada de reflexió europea Europa en Blau sota el títol “La UE en el nou ordre mundial” i amb un programa de debats que compta amb la col·laboració de la Fundació Catalunya Europa.

La cita europeista de l'estiu es farà un any més a l'emblemàtic Castell de Calonge, i és el primer esdeveniment del programa d'actes de la societat civil de la presidència espanyola de la UE.

De fet, l'encarregat d'obrir la jornada serà el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, en format online, i la cloenda la farà la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Serret.

La jornada de reflexions europeistes inclourà debats sobre geopolítica i autonomia estratègica, amb ponents de primer nivell de l'àmbit nacional i internacional.

Entre d'altres, es preveu la participació del cònsol general de la Xina, Zhu Jingyang, els representants de la Comissió Europea i l'Eurocambra a Barcelona, Manuel Szapiro i Sergi Barrera, la directora de la Fundació Catalunya Europa, Dolors Camats, la periodista i investigadora del CIDOB, Carme Colomina, el director general de Mercabarna, Jordi Valls, o el Director de Connectivitat Intel·ligent de la Barcelona World Capital, Eduard Martín.

Europa davant les crisis globals.

La trobada pretén "escoltar, intercanviar i visibilitzar solucions davant de problemàtiques globals que condicionen i condicionaran encara més la qualitat de vida de la ciutadania".

Els debats se centraran en com la Unió Europea reacciona a conflictes globals com la guerra a Ucraïna, que ha demostrat la necessitat de reforçar el diàleg polític i la cooperació per garantir la seguretat, l'estabilitat i la prosperitat del continent, així com la seva sobirania energètica. La invasió russa també ha sacsejat el marc geopolític, i cal saber com afronta Brussel·les les relacions amb la Xina i Washington. L'acceleració de les transicions verda i digital, que han visibilitzat algunes de les dependències de la Unió Europea a països tercers, també ocuparan bona part de les converses de la jornada, amb temes candents sobre la taula com la sobirania alimentària, la necessitat de desenvolupar a casa nostra microxips o fàrmacs tan necessaris com el paracetamol.

Els promotors de les jornades volen consolidar el Baix Empordà com un espai de reflexió anual europeista, on persones interessades i compromeses amb el futur de la UE puguin reunir-se cada any per analitzar, des d'un punt de vista crític però sempre constructiu, l'estat de la Unió i els principals reptes que afronta.

Europa en Blau aspira a aportar propostes als reptes conjunts del país. La jornada, a més, vol descentralitzar un debat que massa sovint es concentra a les grans capitals, com Barcelona, Brussel·les o Madrid.

Les jornades, organitzades per Europa en Blau i l'Ajuntament de Calonge, compten amb el suport de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, la Diputació de Girona, Europe Direct Girona i el Consell Comarcal del Baix Empordà. També col·laboren la conselleria d'Acció Exterior, Diplocat, Eurolocal, la Fundació Catalunya Europa, Sostenibles.org, Europa Oberta i Elink.

 

Lloc: Castell de Calonge

Data: Dissabte 1 de juliol de 2023

Inici: 9:30h

Inscripcions: podeu reservar plaça al mail europaenblau@gmail.com.

La trobada també es podrà seguir en streaming a través d'aquest enllaç: bit.ly/europaenblau23.