Debates

Millorar el debat democràtic: del diagnòstic a la propostaMILLORAR EL DEBAT DEMOCRÀTIC: DEL DIAGNÒSTIC A LA PROPOSTA

El primer acte públic organitzat per les fundacions impulsores del manifest "Millorar el debat públic és enfortir la qualitat de la democràcia", va servir per posar sobre la taula algunes propostes en favor d'un debat públic més respectuós amb les idees i els arguments dels altres, lluny del llenguatge agressiu, les falsedats o els insults que massa sovint imperen en l'opinió pública, en els mitjans i les xarxes socials.

Sota el títol "Millorar el debat democràtic: del diagnòstic a la proposta", el debat celebrat al CaixaForum Macaya va reunir a tres experts:

  • Eva Anduiza, professora de ciències polítiques a la UAB
  • Roger Palà, periodista i soci fundador del mitjà digital Crític
  • Joan Rodríguez Teruel, professor de ciències polítiques a la Universitat de València.


El debat, que va ser moderat pel director de la Fundació Catalunya Europa, Pau Mas, va aportar algunes receptes per millorar el debat públic, la participació i els espais de diàleg, consens i d'intercanvi d'arguments.

Com retornar el prestigi a la política i les institucions? Aquesta va ser una de les preguntes del debat davant l'actual desafecció política dels ciutadans com a conseqüència, en part, de la informació falsa que es difon a través dels mitjans, internet o les xarxes socials. Per combatre això, la professora Eva Anduiza, va proposar "contenir la desinformació amb valors i amb mitjans de 'fact checking' que aportin dades per contrarestar les mentides interessades amb veritats fefaents". Anduiza també va advertir que "la desinformació i la incivilitat existeixen i s'han de controlar perquè posen en perill la qualitat de la democràcia". Un altre àmbit que cal treballar és a les escoles, i per això, va defensar fomentar una educació mediàtica entre els més joves perquè aprenguin a discernir i a contrastar la informació que els arriba".

Precisament, el periodista i fundador de la revista digital Crític, Roger Palà, es va referir a la influència dels mitjans en l'opinió pública, i al seu rol com a espais de diàleg i de control del poder. "El periodisme juga un paper central en la qualitat democràtica del debat públic, i és molt necessària la seva funció, exigint transparència als poders públics i vetllant per la millora de la democràcia”.

Roger Palà també va defensar el periodisme d'investigació, ja que encara que sigui més costós per a les empreses de comunicació, aquest “és imprescindible perquè el poder se senti fiscalitzat, i perquè ens apropa a un funcionament més net de la democràcia i, en definitiva, ens ajuda a perfeccionar-la”. Per això, també va ser autocrític amb els mitjans de comunicació: "estem en un moment que es dona periodisme de filtració i no periodisme d'investigació, i això no afavoreix el periodisme de qualitat. Hem cuidat poc la llei de transparència, i tampoc existeix un periodisme d'aprofundiment". Davant l'auge de l'extrema dreta, Palà va reivindicar "fer periodisme per confrontar amb dades les seves falsedats. Normalment, ignorar els problemes no porta a solucionar-los. Cal fer-hi front", va reclamar.

Un altre dels factors que expliquen el deteriorament del debat públic, segons el professor Joan Rodríguez Teruel, és el paper dels partits polítics, els sindicats o els agents que històricament han fet d'intermediaris entre les institucions i la ciutadania. "Avui dia, assistim a la "desintermediació" o aprimament d'aquests intermediaris. Els partits polítics tenen menys incidència en la ciutadania, han perdut lideratge i representació social, en un moment en què paradoxalment hi ha una gran necessitat de respostes per part dels ciutadans". Per això, Teruel va proposar "reforçar la capacitat deliberativa de la política, dels sindicats i de les institucions" i "crear espais on els ciutadans es puguin expressar i contrastar idees lliurement", lluny de la polarització i l'animadversió que veiem en les discussions a les xarxes socials. En aquest sentit, va coincidir amb Eva Anduiza en què cal més formació democràtica i ensenyar a les escoles que és la deliberació i l'intercanvi d'idees per formar les noves generacions amb valors cívics, crítics i democràtics, i a la vegada respectuosos amb les opinions dels altres.

L'acte va estar organitzat per la Fundació Catalunya Europa, Fundació Rafael Campalans, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, Fundació Sentit Comú i Fundació Cipriano Garcia–CCOO Catalunya.           


Documentation

  


Tags

Democracy