Conference

Col·loqui "Europa davant les crisis" amb motiu del Dia d'EuropaCoincidint amb de Dia d’Europa, el dilluns 9 de maig la Fundació Catalunya Europa i l’Ajuntament de Molins de Rei van organitzar el col·loqui "Europa davant les crisis" per commemorar la signatura de la Declaració Schuman del 9 de maig de 1950 que va marcar l’inici de la integració política i econòmica europea.

L'acte va comptar amb la participació de tres analistes sobre Europa: la professora de la UAB, Montse Pi; el periodista i professor de la UPF i UIC, Albert Garrido; i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

En la presentació del debat, el regidor d'Afers Europeus de Molins de Rei, Àlex Herrero, va fer una defensa de la unitat d'Europa en favor de la pau i la solidaritat amb tots els seus estats membres. El debat va estar moderat pel director de la Fundació Catalunya Europa, Pau Mas, i es va centrar en el context actual marcat per la guerra a Ucraïna i el paper d'Europa en el conflicte.

Els tres experts convidats van coincidir en el fet que el conflicte a Ucraïna ha accentuat les debilitats de la Unió Europea, i amb la necessitat d'unir tots els recursos possibles per enfortir la UE per convertir-la en "un espai de pau i prosperitat". En aquest sentit, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, va posar sobre la taula la qüestió de la capacitat militar d'Europa per "aturar els peus a Rússia davant l'atac militar contra Ucraïna". Un aspecte, que va qualificar de controvertit, atesa la vocació pacifista de la UE i la divisió d'opinions entre els diferents països i ciutadans dels estats membres de la Unió Europa. Per altra banda, Ferrer va apuntar que els nombrosos reptes globals actuals, com la gestió de l'energia, obliguen els líders europeus a buscar polítiques comunes per anar a la una. A més, va definir la Unió Europea com "una gestió complexa de la democràcia, que no està garantida i per la qual cal treballar-hi cada dia".

De la seva banda, la professora de Dret Europeu de la UAB, Montse Pi, va voler ser optimista davant l'actual crisi bèl·lica, i va assenyalar algunes possibles solucions com ara "augmentar la capacitat de defensa militar, reduir la dependència energètica i desenvolupar una base econòmica més sòlida". En aquest sentit, va reivindicar l'origen del projecte europeu, que va qualificar com a “utopia practicable" i que va recordar que va néixer per "crear una entitat supranacional basada en una institució superior, respectant les sobiranies dels estats, per impulsar un nou ordre polític i jurídic per avançar cap a una civilització basada en la pau, la unitat, la prosperitat i la igualtat d'oportunitats dels ciutadans".

En la seva intervenció, el periodista Albert Garrido, va fer un repàs a les darreres crisis encadenades dels últims vint anys que han afectat l'estabilitat de la UE i que posen en risc el seu futur. Per això, Garrido va donar un toc d'alerta i va reivindicar el caràcter civilitzador de la UE, com "el front de defensa més fort de la cultura democràtica davant l'autoritarisme. La manera més clara de construir el futur és fer entendre als joves i als ciutadans, sense tecnicismes, la necessitat d'enfortir el projecte europeu i recuperar el pacte social que representa". A més, va advocar per renovar els tractats de la Unió Europea, fer una constitució europea i modificar la política europea de seguretat, però va lamentar la falta de valentia dels Estats "per afrontar un debat que pot ser extremadament divisori, però que és urgent i necessari afrontar”, segons va dir en el debat.

L'acte es va celebrar a la sala d'actes de la Federació Obrera de Molins de Rei. Prèviament, es va fer a la plaça de l'Ajuntament una lectura del manifest del Dia d'Europa a càrrec de l'alcalde, Xavi Paz, i del regidor d'Afers Europeus, Àlex Herrero. En el seu discurs, l'alcalde va defensar la integració de la Unió Europea en un moment de crisi migratòria, social i econòmica.

L'acte es va emmarcar dins les activitats de la Setmana Europea de Molins de Rei per commemorar el Dia d'Europa, que també va incloure una lectura en públic d'autors clàssics i contemporanis europeus el dissabte 14 de maig a les 12h del migdia a la plaça del Palau de Molins de Rei. L'actriu i escriptora Este Solé, i l'actriu i cantant Martina Tresserra van llegir fragments dels poetes clàssics Ovidi i Sòfocles, i dels escriptors contemporanis George Steiner, Wisawa Szymborska i Stefan Zweig.

Finalment, el diumenge 15 de maig a les 19:30h al Teatre La Peni de Molins de Rei, es va celebrar el concert "Lieder de Schubert, Korngold i Mahler" amb Andrè Schuen, baríton; Daniel Heide, piano.

A més, el divendres 6 de maig es va fer al Centre Cultural la Federació Obrera un taller sobre Europa per a estudiants de cicle de secundària de l'Institut Bernat El Ferrer a càrrec de Joaquim Millan, director d'Eurolocal, i de Pau Mas, director de la Fundació Catalunya Europa.

El Centre Cultural la Federació Obrera també va acollir del 3 al 30 de maig l'exposició de fotografia "Què és per a tu Europa?", un recull dels treballs guanyadors i finalistes del premi "Què és per a tu Europa?" dirigit a estudiants d'ESO, batxillerat i cicles formatius de centres educatius de Catalunya i que ha estat impulsat per la Fundació Catalunya Europa i la Unió Europea. D'altra banda, dins els actes commemoratius, Molins de Rei també es va sumar a l'European Clean Up Day el dissabte 7 de maig a les 10 h al Castell Ciuró.
Tags

Europe  European Union