Celebrem 20 Anys del Govern d’Esquerres! Tota la informació a l'Arxiu Digital Pasqual Maragall

Blog

Digiwhist, open data al servei de la lluita contra la corrupció


La constatació d’un augment de la preocupació per la corrupció i el frau per part de la ciutadania fa que més que mai siguin necessàries eines que facilitin mitjans de control de l’administració pública que, al cap i a la fi, té un deure de rendiment de comptes.

Per això és fonamental la posada en marxa d’eines que facin possible posar els recursos tecnològics al servei de la transparència i la lluita contra la corrupció. Aquesta és el principal propòsit de Digiwhist un instrument l'objectiu del qual és facilitar dades obertes (open data) en qüestions de contractació de l’administració pública, un dels camps més abonats a pràctiques fraudulentes. Digiwhist és el resultat d’un programa que compte amb el suport de la Comissió Europe i que serà accessible al públic general a partir del 29 de gener. Una de les grans virtuts d’aquest programa és que ha comptat amb la participació d’experts de diferents àmbits, que han permès la construcció d’un programa tecnològicament efectiu i legalment rigorós que, a més, es proposa ser útil a nivell europeu.

L’eina Digiwhist analitza una sèrie de paràmetres que permeten identificar aquelles contractacions considerades de risc. El fet de tenir algun factor de risc, per exemple, que sigui una empresa que tingui un elevat nombre d'ajudicació de contractes, no significa necessàriament que el contracte sigui fraudulent, però permet posar en marxa mecanismes d'alerta i de control sobre determinats contractes. Aquestes dades estaran a l'abast del públic en general, amb el focus posat especialment en periodistes i investigadors que puguin actuar com a whistleblowers (alertadors de corrupció). 

La presentació de l’eina, promoguda per la Plataforma Xnet, també va servir per posar en contacte diferents institucions que estan treballant en programes de transparència i de lluita contra la corrupció, des  l’administració pública a associacions sense ànim de lucre. També hi va participar la Fundació Catalunya Europa, que té la transparència com un dels eixos de treball de l’entitat.

Sens dubte, els esforços que s’estan fent en aquesta matèria permeten ser positius en una millora de la transparència que afavoreixi societats cada vegada menys corruptes. També són destacables els progressos de la pròpia administració pública amb eines com Dades obertes de Catalunya que permet consultar, entre d’altres la contractació de la Generalitat, tot i que encara calen millores per fer-la més comprensible i dinàmica.

Digiwhist, igual que qualsevol eina destinada a la transparència, és només un instrument. No existeixen fórmules infalibles, la corrupció és un fenomen que s’ha de combatre de forma multinivell – començant per donar més recursos a la justícia i continuant per uns canvis molt més complexos que passarien per educar una societat molt més crítica i exigent en matèria de corrupció–.