Celebrem 20 Anys del Govern d’Esquerres! Tota la informació a l'Arxiu Digital Pasqual Maragall

Events, Awards and Grants

Presentació del manifest en defensa de la qualitat democràtica



La Fundació Catalunya Europa ha presentat el manifest "Millorar el debat públic és enfortir la qualitat de la democràcia" juntament amb la Fundació Rafael Campalans, Fundació Josep Irla, Fundació Nous Horitzons, Fundació Sentit Comú i la Fundació Cipriano García.

L'objectiu del manifest és el de promoure el debat públic de qualitat i enfortir la democràcia i les seves institucions, desterrant el recurs a la falsedat, l'insult o el llenguatge agressiu que desacrediten el debat polític d'idees i arguments i posen en risc els drets bàsics dels ciutadans.

La presentació s'ha fet a la sala d'actes del Col·legi de Periodistes davant els mitjans de comunicació amb la periodista Milagros Pérez Oliva i representants de les sis fundacions impulsores:

  • Josep Maria Vallès, president de la Fundació Catalunya Europa. 
  • José Montilla, president de la Fundació Rafael Campalans. 
  • Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla. 
  • Marc Rius, president de la Fundació Nous Horitzons. 
  • Tània Corrons, membre del Patronat de la Fundació Sentit Comú. 
  • Dolors Llobet, membre del Patronat de la Fundació Cipriano García. 


El manifest promogut per la Fundació Catalunya Europa i la resta de fundacions està obert a noves adhesions d'entitats o ciutadans amb l'objectiu de promoure la qualitat democràtica del debat públic, polític, social i ciutadà. El president de la Fundació Catalunya Europa, Josep Maria Vallès, ha explicat que un dels indicadors que mostren la necessitat d'actuar en aquest àmbit és el fet que, segons dades del CEO i el CIS, entre el 70% i el 75% dels ciutadans manifesten insatisfacció amb el funcionament de la democràcia i puntuen amb un 3 la confiança envers els polítics. "Si no millorem el debat públic i enfortim la qualitat de la democràcia, correm el risc d'una deriva cap a sistemes il·liberals i autoritaris com ja estem veient en països del nostre entorn", ha advertit Vallès en la seva intervenció.

Per la seva banda, el president de la Fundació Rafael Campalans, José Montilla, parafrasejant Rafael Campalans, ha recordat que "la política és pedagogia", i que actualment, "no hi ha res més lluny de la pedagogia que les accions que ajuden a erosionar la democràcia". Montilla també ha advertit que si no actuem en la línia que reclama el manifest la democràcia "s'anirà degradant". "Cal millorar el debat públic, que vol dir pacte i respecte, ja que les pràctiques que només persegueixen la destrucció de l'adversari només fan que degradar encara més la democràcia", ha dit l'expresident de la Generalitat de Catalunya. El president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresseras, ha defensat "un compromís col·lectiu en la defensa de la democràcia. Per això, volem convocar a més gent que se senti moguda per aquesta preocupació. Som un espai modest, però que neix amb la pretensió d'incidir en els nostres espais d'influència social i política. També volem que els ciutadans recuperin la confiança en les institucions".

Per a Marc Rius, president de la Fundació Nous Horitzons, "aquest manifest demostra que a Catalunya hi ha espai per a la transversalitat, per a consensos, pel diàleg i l'acord, i per superar trinxeres". Rius ha apel·lat als partits polítics, però també als mitjans de comunicació. Tània Corrons, membre del Patronat de la Fundació Sentit Comú, ha destacat que "davant la complexitat actual, cal continuar treballant per millorar la democràcia, evitant la crispació en el debat polític". Finalment, Dolors Llobet, membre del Patronat de la Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya, ha donat un toc d'alerta afirmant que "ens estem jugant el nostre futur perquè cada vegada s'està degradant més el debat i a partir de l'estiu la situació anirà a més davant la cita electoral de l'any vinent, per renovar els ajuntaments. La crispació i la desinformació obre la porta a la desmobilització electoral, que acaba debilitant l'esquerra i facilita l'auge de l'extrema dreta".

El manifest està obert a noves adhesions i els seus impulsors esperen que es puguin sumar altres fundacions o entitats conscients que "es tracta d'un llarg recorregut i que avui només encetem un primer pas", ha conclòs Josep Maria Vallés, el principal impulsar d'aquesta iniciativa que ja està preparant la celebració d'un primer acte públic conjunt. Es tracta d'una taula rodona que se celebrarà el dilluns 13 de juny al Palau Macaya de Barcelona amb tres ponents per debatre sobre propostes per millorar la qualitat democràtica del debat públic.

Si us voleu adherir al manifest com a entitat o a títol personal podeu fer-ho a través d'aquest ENLLAÇ


Documentation

  


Tags

Democracy